Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Social Media? #Not



Δέκα (10) λόγοι για τους οποίους ΕΣΥ είπες -ή θα πεις- “όχι” στην πρόκληση των social media.


1. To internet κατάφερε, με απόλυτη επιτυχία και ανταπόκριση, να μεταφραστεί στα ελληνικά ως “διαδίκτυο“. Αντιθέτως, τα social media (aka “δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης“) ήταν, είναι και θα είναι ο μεταφραστικός εχθρός κάθε τεχνοφοβικού, σοβινιστή, μη ομιλούντα την εγγλέζικη, εξηντάρη.

2. Τα trends στα socila media αλλάζουν. Και αλλάζουν γρήγορα. Πιο γρήγορα και από την ίδια την περίοδο προσαρμογής. Από το zoo, πηδάς στο hi5, συμπληρώνεις το κενό τουmyspace, γυρνάς σελίδα στο facebook, για να καταλήξεις να τιτιβίζεις στο twitter. Και τελικά, ή που έχεις καταλήξει με 5 διαφορετικούς λογαριασμούς ή που τα  διέγραψες όλα και άνοιξες τηλεόραση. Αγανάκτηση.

3. Δεν είσαι απ’ αυτούς που έπαιζαν Theme Hospital το ’97. Δεν είσαι από αυτούς που παρακαλούσες τη μαμά να σου αγοράσει χρονοκάρτα internet των 2 ωρών το ’99. Δεν είσαι από αυτούς που γνώρισαν το World of Warcraft στις πρώτες του δόξες το ’04. Είσαι από αυτούς που ακόμα μπερδεύουν το ipad με το ipod. Ίσως δε γεννήθηκες για την τεχνολογία.

4. Επίσης, είσαι απ’ αυτούς που αν κληθεί να αντιστοιχήσει τις έννοιες “mention” και “hashtag” με τα ανάλογα σύμβολα (@ και #), θα σταθεί στην ερώτηση πάνω από λεπτό.

5. Διότι είσαι της άποψης πως όσο υπάρχουν τα socia media, η CIA είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πόρτα σου, το FBI παρακολουθεί τα tweets σου, ο Obama έχει πιθανότητες να ξαναβγεί πρόεδρος και η φωνή του Λιακόπουλου αποκτά νόημα, ένταση και απήχηση, σπέρνοντας τον τρόμο και τον φόβο.

6. Τα socia media προοδεύουν ενώ εσύ μένεις μετεξεταστέος. Η εποχή αποχαιρετά το αθώο blogspot, υποδέχεται το πολλά υποσχόμενο tumblr και εσύ ακόμα ρωτάς “τί σημαίνει blogging”.

7. Θεωρείς πως μια βιντεοκλήση μέσω Skype δε θα αντικαταστήσει ποτέ μια απογευματινή βόλτα με φίλους.

8. Θα πιάσεις το νεράτζι της Σταδίου και θα το πετάξεις στα ΜΑΤ. Όχι το tweet στα διαδικτυακά μούτρα των followers σου.
9. Θα πάρεις τηλέφωνο στους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα” , θα δώσεις τον αριθμό της πιστωτικής σου και θα στείλεις προμήθειες στην Ιαπωνία. Δε θα προσευχηθείς μπροστά από μία οθόνη. (#prayforJapan)


10. Οι απόψεις σου περί social media συνοδεύονται από το νοητό hashtag #get_a_life. Έχεις αφήσει κάτω το keyboard και είσαι ήδη στο δρόμο που σου υποδεικνύει η φωτεινή ένδειξη “Exit“. Exit to Life.




                                            




Tο post έγινε για λογαριασμό του