Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ


Μια «Κούκλα» εγκατέλειψε τη Ζαν Μωρέας, εγκαταστάθηκε στο Μεταξουργείο, ονομάστηκε Φαίδων Καστρής και τώρα «αναστέλλει το χρόνο και κάνει κατοχή στις μέρες μας» με την ιστορία της.

Η Μαρί – κάποτε Ζαν- Πιέρ διηγείται μία μέρα από τη ζωή της, μία συγκεκριμένη μέρα από τη βδομάδα της. Είναι η μέρα που υπαγορεύτηκε από τον πρόσφατο χαμό της μητέρας της και που οδηγεί την ανεξάρτητη Μαρί πίσω στο πατρικό της σπίτι. Εκεί θα πρέπει και θα θέλει να φροντίσει τον πατέρα της. Αυτή ή μέρα αποφάσισε να είναι η Τρίτη. Η κάθε Τρίτη της κάθε βδομάδας της. Στο Σούπερ Μάρκετ της παλιάς γειτονιάς και με τη συνοδεία του πατέρα της, η Μαρί Πιέρ «αυτή καθεαυτή» καλείται να αντιμετωπίζει, την ίδια πάντοτε μέρα, όλα αυτά που κάποτε ο καταπιεσμένος Ζαν φοβόταν: πολλά πρόσωπα, μερικά βλέμματα και ένα τεράστιο κενό.
Ο Φαίδων Καστρής ερμηνεύει πάνω στην υπογραφή του Εμμανουέλ Νταρλέ και κάτω από τις εντολές της Κατερίνας Μπερδέκα. Μπορεί η ιστορία του πρώην άντρα- νυν γυναίκας- εσαεί στιγματισμένου ατόμου, να μη διαφέρει ιδιαίτερα από αντίστοιχες «κι έζησε η τραβεστί καλά κι εμείς καλύτερα» ιστορίες, αξίζει ωστόσο να ακούσεις έναν ήρωα που έγινε ηρωίδα να μιλά για ζητήματα διαφορετικότητας και προσαρμογής, να θέτει ερωτήματα περί κοινωνικής αποδοχής και να σε διαβεβαιώνει πως η ανάγκη για αληθινά συναισθήματα και ανθρωπιά είναι αυστηρώς άφυλη.

Η κριτική της παράστασης έγινε για λογαριασμό του www.creatures.gr