Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο κανένας



http://bit.ly/i9KqNe
ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ Νο.10



" Ήταν κάποτε ένας κοκκινομάλλης που δεν είχε ούτε 
μάτια ούτε αυτιά. 
Δεν είχε ούτε μαλλιά και συνεπώς κοκκινομάλλη τον 
έλεγαν μόνο υποθετικά. 
Δεν μπορούσε να μιλήσει, γιατί δεν είχε στόμα. Ούτε και 
μύτη είχε. 
Δεν είχε χέρια, ούτε και πόδια. Ούτε κοιλιά είχε, ούτε 
πλάτη, ούτε σπονδυλική στήλη, ούτε εντόσθια. Δεν είχε 
τίποτε! Άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε για ποιόν άνθρωπο 
πρόκειται. 
Καλύτερα λοιπόν να σταματήσουμε ν' ασχολούμαστε 
μαζί του. "



Δανιήλ Χαρμς, "Περιστατικά", 2009
Διάβασε και Το όνειρο


Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Social Media? #Not



Δέκα (10) λόγοι για τους οποίους ΕΣΥ είπες -ή θα πεις- “όχι” στην πρόκληση των social media.


1. To internet κατάφερε, με απόλυτη επιτυχία και ανταπόκριση, να μεταφραστεί στα ελληνικά ως “διαδίκτυο“. Αντιθέτως, τα social media (aka “δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης“) ήταν, είναι και θα είναι ο μεταφραστικός εχθρός κάθε τεχνοφοβικού, σοβινιστή, μη ομιλούντα την εγγλέζικη, εξηντάρη.

2. Τα trends στα socila media αλλάζουν. Και αλλάζουν γρήγορα. Πιο γρήγορα και από την ίδια την περίοδο προσαρμογής. Από το zoo, πηδάς στο hi5, συμπληρώνεις το κενό τουmyspace, γυρνάς σελίδα στο facebook, για να καταλήξεις να τιτιβίζεις στο twitter. Και τελικά, ή που έχεις καταλήξει με 5 διαφορετικούς λογαριασμούς ή που τα  διέγραψες όλα και άνοιξες τηλεόραση. Αγανάκτηση.

3. Δεν είσαι απ’ αυτούς που έπαιζαν Theme Hospital το ’97. Δεν είσαι από αυτούς που παρακαλούσες τη μαμά να σου αγοράσει χρονοκάρτα internet των 2 ωρών το ’99. Δεν είσαι από αυτούς που γνώρισαν το World of Warcraft στις πρώτες του δόξες το ’04. Είσαι από αυτούς που ακόμα μπερδεύουν το ipad με το ipod. Ίσως δε γεννήθηκες για την τεχνολογία.

4. Επίσης, είσαι απ’ αυτούς που αν κληθεί να αντιστοιχήσει τις έννοιες “mention” και “hashtag” με τα ανάλογα σύμβολα (@ και #), θα σταθεί στην ερώτηση πάνω από λεπτό.

5. Διότι είσαι της άποψης πως όσο υπάρχουν τα socia media, η CIA είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πόρτα σου, το FBI παρακολουθεί τα tweets σου, ο Obama έχει πιθανότητες να ξαναβγεί πρόεδρος και η φωνή του Λιακόπουλου αποκτά νόημα, ένταση και απήχηση, σπέρνοντας τον τρόμο και τον φόβο.

6. Τα socia media προοδεύουν ενώ εσύ μένεις μετεξεταστέος. Η εποχή αποχαιρετά το αθώο blogspot, υποδέχεται το πολλά υποσχόμενο tumblr και εσύ ακόμα ρωτάς “τί σημαίνει blogging”.

7. Θεωρείς πως μια βιντεοκλήση μέσω Skype δε θα αντικαταστήσει ποτέ μια απογευματινή βόλτα με φίλους.

8. Θα πιάσεις το νεράτζι της Σταδίου και θα το πετάξεις στα ΜΑΤ. Όχι το tweet στα διαδικτυακά μούτρα των followers σου.
9. Θα πάρεις τηλέφωνο στους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα” , θα δώσεις τον αριθμό της πιστωτικής σου και θα στείλεις προμήθειες στην Ιαπωνία. Δε θα προσευχηθείς μπροστά από μία οθόνη. (#prayforJapan)


10. Οι απόψεις σου περί social media συνοδεύονται από το νοητό hashtag #get_a_life. Έχεις αφήσει κάτω το keyboard και είσαι ήδη στο δρόμο που σου υποδεικνύει η φωτεινή ένδειξη “Exit“. Exit to Life.




                                            




Tο post έγινε για λογαριασμό του


Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Αρχή ..δει


Αν η αρχή είναι μια στιγμή, τότε η διεκδίκησή της είναι αιώνια εμμονή. Όλοι παλεύουμε για μια αρχή. Μια αρχή που θα μας χαρίσει την έμπνευση για τη συνέχεια. Θα μας εξασφαλίσει την μετατροπή της ιδέας σε κάτι χειροπιαστό. Θα μετατρέψει το χειροπιαστό σε διάκριση.


Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όχι. Η αρχή είναι μόνο μια αρχή. Ελπίζεις πως θα σου παρέχει τον απαραίτητο ειρμό για να εξελίξεις την ιδέα που προϋπήρχε αυτής, χωρίς όμως να είσαι σίγουρος αν αυτό θα συμβεί. Απλώς το ελπίζεις. Κι εκεί που όλοι ελπίζουν ότι μια αρχή θα τους προσδιορίσει, έρχεται η περίφημη "αρχή της απροσδιοριστίας", για να τους γειώσει αποδεικνύοντας πως η αρχή είναι εγωκεντρική.

Τα πάντα περιλαμβάνουν την αρχή. Ακόμη και το τέλος εμπεριέχει την έννοια της αρχής. Χωρίς αυτή δε θα υπήρχε τέλος και ακόμα κι όταν το τέλος φτάσει, η "αρχή του τέλους" είναι αυτή που θα ορίσει το ξεκίνημα της πραγμάτωσής του. Η αρχή προϋπήρχε σχεδόν του λόγου. Κανένας λόγος δε νοείται χωρίς αρχή. Ακόμα κι όταν η αρχή καταργήθηκε από τη λογική, χρονική και χωροταξική ροή του λόγου, τότε άρχισε η αποδόμησή του. Αλλά ακόμα κι αυτή είχε μια αρχή.


Ξεκινάς κάτι εκλιπαρώντας να έρθει- έστω ουρανοκατέβατη- η αρχή της έμπνευσής σου. Η πρώτη λέξη αποτελεί την αρχή. Μια αρχή που αν σε οδηγήσει στην αρχή του τέλους θα έχεις ολοκληρωθεί. Μπορεί ατομικά, μπορεί συλλογικά. Πάντως θα έχεις δημιουργήσει κάτι με αρχή και τέλος. Μέση δεν υπάρχει. Η "μέση" επινοήθηκε για να απενοχοποιηθεί η αρχή και να κατηγορηθεί το τέλος.


Τα πάντα ορίζονται από την αρχή τους. Αν κάτι αρχίσει όμορφα, σου δίνει ελπίδες για τη συνέχειά του στο χωροχρόνο. Αν κάτι αρχίσει άσχημα, σου δίνει ελπίδες για ένα τέλος. Αν κάτι δεν αρχίσει, δε σου δίνει ελπίδες. Και επειδή η ελπίδα έχει μια αρχή που την ορίζει ως την τελευταία θανούσα, ας συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια αρχή.